Направи си сам барака в двора

Човек може да види разнообразни бараки в почти всеки двор из селата и вилните зони. Някои са тенекиени (подарени, купени евтино или откраднати от някой строеж), други са от тухли или кирпич (вероятно зидани от собственика на мястото), а някои са от набързо сковани дъски. По изключение понякога се забелязват и красиви поддържани барачки, които служат за нещо повече от склад за непотребни вещи и земеделски инструменти.

Градинска барака
Снимка на Voetmann от Flickr

За какво всъщност служи една градинска барака?

Най-често точно за споменатото държане на рядко употребявани вещи. Но ако човек си направи хубава постройка, тя може да се превърне в чудесно допълнение към къщата, което качва цената на целия имот. Ето за какво може да послужи една просторна барака:

  • Работилница. Ако все още не се увличаш от “направи сам”, след като завършиш собствената барачка, най-вероятно ще започнеш. В една постройка от 10-12 квадрата може да се организира отлична работилница за дърводелство, работа с метали и тн.
  • Ателие. Разлика между ателие и работилница е само във вида на дейностите, извършвани вътре. Градинската постройка е идеално решение за хора, които искат да рисуват, правят скулптури или други дейности от сферата на “труд и творчество”-то
  • Летен офис. Хубаво е човек да отделя работата от почивката, а това невинаги е възможно за тези, които работят вкъщи. Една уютна градинска барака може да реши проблема.
  • Гараж за велосипеди. Дори и 4-5 квадрата са достатъчни за целта.

С малко въображение могат да се измислят доста добри приложения на бараката. Но каква всъщност трябва да бъде тя?

Видове бараки

Стандартните градински бараки се правят от дърво или метал, а напоследък често и от пластмаса или фибростъкло. Разбира се има и зидани, но зидането на “паянтова постройка” рядко е добро решение.
Дървените постройки са устойчиви и уютни, подходящи са не само за складиране на неща, но и за обитаване (работилница, офис, къщичка за гости и тн). Обикновено изработката им с качествени материали излиза по-скъпо в сравнение с металните и пластмасовите.
Металните бараки са много здрави и евтини, но ръждясват и са с много добра топлопроводимост. Затова през зимата в тях е студено, а през лятото много горещо, особено ако се напичат от слънцето. По тази причина често са неподходящи за складиране на неустойчиви предмети.
Бараката от пластмаса е евтина и здрава, издържа дълги години без да се уврежда от времето и изолира от външната среда сравнително добре. Ако обаче бараката ще се използва и за работилница, ателие или летен офис, трябва да се има предвид, че обстановката в нея не може да се конкурира с дървената.

Планове за градински постройки

Човек може да проектира и сам барака за своя двор, но ако няма инженерни познания, трудно ще постигне нещо повече от прост правоъгълник, при това с рискове да сгреши в размерите. Затова в интернет се предлагат готови планове за построяване на градински бараки. Цените на плановете започват от 5-6 долара и стигат до 20 – 30, като с някои от тях могат да се построят дори големи и доста красиви дървени вили.

Комплекти за сглобяване

Съграждането на паянтова постройка със собствени сили не е трудно, но все пак изисква умения за работа с дърво, разкрояване, измерване, рязане, пробиване, лепене и др. Необходими са инструменти и добре премерени качествени материали. За хора които обичат предизвикателните “направи сам” проекти, няма нищо по-добро от това, но много искат просто да построят функционална и красива барака без много труд и разходи.

Комплектите за сглобяване могат да бъдат намерени онлайн и струват от няколко стотин до няколко хиляди долара в зависимост от големината и сложността на бараката. За съжаление у нас все още такива комплекти не се предлагат (може би скоро?), затова трябва да се предвидят доста транспортни разходи при поръчка от чужбина.

Сглобяването на градинска постройка от комплект не би трябвало да отнеме повече от 3-4 дни, но разбира се точното време зависи от сложността на проекта и сръчността на “строителя”.

45 thoughts on “Направи си сам барака в двора”

  1. много добро! само искам да отбележа, че атмосферата на една дървената барака не може да се сравни нито с тази в метална, нито в пластмасова (не знаех, че има такива …).

    Детските спомени много ме мъчат напоследък ….

  2. Определено и ние ще се насочим към дървена. Освен ако не ни прихване да направим нещо още по-екзотично, но за това ще пишем скоро 😀

  3. Бараките в селата са образец на народно “творчество” и “направи си сам от отпадъци”. До Мандренското езеро има няколко селични образувания, нещо невероятно като архитектура – там има компилации от зидария от павета, ламарини от всякакъв калибър и възраст, невъобразимо кърпени, заварявани и занитени, гарнирани с купета от трабанти и вартбурзи. наканила съм се да спретна един репортаж за едно от тез’ райски местенца, наречено “Батака”.
    А иначе в двора задължително си сложи помощна постройка. Къде иначе ще прибереш люлката, косачката, ръчната количка, лопатите, градинските инструменти и всички останали необходими джаджи?
    И си сложете с Кот компостер.

  4. Мда, това с компостера е много добра идея, благодаря 🙂

    “Къде иначе ще прибереш люлката, косачката, ръчната количка, лопатите, градинските инструменти и всички останали необходими джаджи?”

    Напълно съм съгласен, пък и за копралята ми трябва 😀

  5. Аз от вчера имам компостер – поръчах го от http://www.ecocompost.bg, поръчката дойде за два дни. Поне проблема с боклука го реших оптимално – всичко хартиено за горене, после пепелта заедно с дървесната отива за тор; органичното без месни и млечни – в компостера; месни и млечни – за кучето; консервни и пластмасови кутии и шишета – в контейнера за пластмаси и метал в центъра на селото.
    Иначе къщата ви става много добре. Кога ще я покриват майсторите?

  6. С месните и млечните отпадъци има ли проблем да се слагат в компостера? Или просто кучето си ги харесва 🙂
    Къщата надявам се ще я покриват тия дни, дано в неделя да можем да покажем снимки с дограми и може би покрив.

  7. Има проблем, замирисва, завъжда мухи и замърсява като цяло компоста.
    А кучето ни има много добър апетит, яде също така картофена яхния, сарми, баница и каквото още се сетиш. Ето я: http://www.snimka.bg/album.php?album_id=372238.
    На каква дограма се спряхте – дървена или PVC?

  8. Много ти е сладко кученцето 🙂 И ние мислим да се снабдим с куче, но сигурно ще е по-малко.
    PVC дограма ще слагаме, дървената е около два пъти по-скъпа.

  9. Здравейте. Можете ли да ми кажете откъде мога да намеря планове за дървени бараки и комплекти за сглобяване. Статията е страхотна, но няколко линка към допълнителна информация биха я направили дори още по-добра! Поздрави!

  10. Здравей Стефан,
    Планове има в интернет но за съжаление не на български.

    Ето някои безплатни тук: http://www.mybackyardplans.com/storagesheds.php

    и тук: http://www.buildeazy.com/plan_links_sheds.html (под таблицата)

    Много сайтове продават планове по $10 – $20, например http://www.shedplans.com

    Предполагам платените са с повече детайли, но още не съм купувал.

  11. А ето тук например има и планове за по-големи бараки и дори къщи и вили – http://www.eplans.com/
    Разбира се, за да си построиш къща планът трябва да се редактира и да мине през архитект, но за барака човек би могъл да се справи и сам

  12. One other issue is that if you are in a circumstance where you will not have a cosigner then you may actually want to try to make use of all of your educational funding options. You can get many grants and other scholarships and grants that will offer you finances that can help with institution expenses. Thx for the post.

  13. I would like to add that in case you do not currently have an insurance policy or else you do not belong to any group insurance, chances are you’ll well really benefit from seeking the assistance of a health insurance professional. Self-employed or people who have medical conditions ordinarily seek the help of a health insurance brokerage. Thanks for your article.

  14. I really got into this article. I found it to be interesting and loaded with unique points of interest. I like to read material that makes me think. Thank you for writing this great content.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *